Отстраняване на доброкачествени образования на кожата

Доброкачествените образувания по кожната повърхност представляват новообразувания по кожата, които имат различен произход и могат да се дължат на различни фактори като: наследственост, генетични нарушения, травми и др.

Независимо от произхода си, кожните несъвършенства нарушават начина на живот , както физически, така и психически.

Кожните доброкачествени образования са многобройни: невуси (бенки), кожен рог, себорейни и сенилни(възрастови) брадавици, сенилни кератози, фибриоми, хемангиоми, келоиди, ретенционни кисти.

НЕВУСИ (БЕНКИ)

Невусите са често срещани малформации на кожата. Видът им варира от леко изпъкващо над кожата образувание с окръглена форма до туморовидна, налобена, възловидна формация с големина от лещено зърно да череша. Цвета е също различен - от светло кафяв, кафяво черен до червено виолетов. Повърността може да е гладка или неравна, налобена, често пронизана от косми. Могат да се появят в детска възраст или в по-късен етап на живота. Може да са единични, но по-често са множествени. Някои невуси във времето нарастват.

Причините за появата на бенките не е ясна. Има фамилно предразположение. Разположени на места на триене и притискане (презрамки, колан (капелициума)), окосмената част на главата, лицето. Често се разраняват, кървят, нарастват и се възпаляват. По лицето доста пъти са нееститични и в тези случаи е добре да се премахнат.

Най-елегантния лечебен метод е електрокуагулацията. След интралезионна анестезия невуса се отстранява на ниво кожа. Оформя се раничка голяма колкото основата на бенката. Няма болка и кървене. В следващите дни започва зарастване на раничката, която за около 10-15 дни се покрива със здрава кожа, без белег.

Добрият сезон за лечение е есенно-зимния. Локално се прилагат антисептични, епителизиращи медикаменти и фотозащитни кремове с висок фактор.


 

КОЖЕН РОГ CONU CUTANEUM

Това е твърдо рогово образувание с конична, пречупено-пирамидална или неправилна форма със сивожълтеникав до кафявочерен цвят, локализирано най-често по носа, устните, брадата и ушните миди. Засяга възрастни хора със светла кожа, работещи на открито. Често се травмира, кърви и се възпалява. По тези причини задължително се отстранява. Най-добрия метод е електрокуакулация, след интралезионна анестезия.

kojen rog

СЕБОРЕЙНИ, СЕНИЛНИ (ВЪЗРАСТОВИ) БРАДАВИЦИ

Наблюдават се при възрастни хора и има фамилно предразположение. Разполагат се в себорейните зони на тялото - по гърдите и под тях, корема и гърба. Представят се като окръглени леко надигнати брадавицовидни образувания с неравна, набраздена, леко залющена и мазна повърхност. Големината варира от няколко милиметра до 1-2 см, със сиво кафеникъв или жълтокафяв цвят. При нарастване сърбят.

Премахват се с електрокоагулация или химически пилинг.

СЕНИЛНИ (възрастови) КЕРАТОЗИ

По лицето и ръцете у възрастни хора се появяват множество сухи и плоски възелчета с неправилна форма и повърхност покрита с кафеникави здраво споени корички и люспички. Те се развиват най-често под въздействието на слънчевата радиация. Премахват се с електрокоагулация или химически пилинг.

Себорейни брадаици - 1

bradavici1

Себорейни брадавици - 2

bradavici1

ФИБРОМИ

Фибромите са малки доброкачествени тумори, произхождащи от фиброзната съединителна тъкан. Различават се два вида фиброми - меки и твърди. Меките фиброми са доста чести и се представят като кожни висулки, продълговати или сверични на краче по шията, врата, под гърдите, мишниците и ингвиналните гънки. Обикновено са множествени с размери от няколко милиметра до 1 см и кафявочервеникав цвят.

Предлазполагащи фактори са затлъстяване, триене, хормонални проблеми и фамилно предразположение.

Отстраняват се с електрокоагулация.

ХЕМАНГИОМИ

Хемангиомите са доброкачествени съдови образувания на кожата и лигавиците във формата на петна или туморовидни възелчета от прекомерно образувани и разширени кръвоносни съдове.

Етиологията и патогенетичните фактори, които ги обуславят не са много ясни. Хемангиомите може да са самостоятелни или да се съчетават с други заболявания или невусни синдроми. Най-често се разполагат по лицето, главата и шията.

Различаваме няколко вида хемангиоми:

  • плосък хемангиом - единично или няколко ярко червени на цвят петна туберозен хемангиом- надигнато възловидно виненочервено образувание, локализирано най-често по слепоочията, устните и езика.
  • пунктиформени хемангиоми (РУБИНЕНИ ТОЧКИ) - рубинено червени на цвят петна или възелчета с големина от милиметри до лещно зърно, множественни и пръснати по-често по кожата на тялото. Рубинените точки са много често срещани. Обикновенно се появяват след 30 годишна възраст и с възрастта се увеличават. Причините водещи до тяхната поява не са много ясни. Има фамилно предразположение, чернодробни заболявания, прекомерно излагане на слънце и др.
  • звездовидни хемангиоми (съдови звезди) - звездовидни на вид капилярни разширения, с леко изразена надигната средна част, която при убождане пулсиращо кърви. Най-често се наблюдават по лицето и деколтето.
  • кавернозни хемангиоми(пещеристи). Те са най-тежката форма на хемангиомите и освен кожата може да засегнат и подлежащите тъкани и органи. В много случаи са много деформиращи и обезобразяващи.
  • Лечението на плоските, туберозни, пунктиформени и звездовиди хемангиоми е лесно. Малките лесно се отстраняват с електрокоагулация.

Успешно се отстраняват с IPL(фототерапия) или Nd-Yag лазери. И в двата случая лечението се дължи на поглъщането прицелно на енергийния поток от пигмента на кръвта, трансформирането му в топлина, която уврежда съдовата стена, последвано от стеснение, загуба и заместване със съединителна тъкан.

Много пъти се налага повторение на процедурите през месец 3-4 пъти до постигане на добър естетически резултат.

Противопоказания за провеждане на лечението са: бременност, кърмене, заболявания на кръвосъсирването, вирусни и инфекциозони заболявания на кожата, диабет и др. 

Плосък хемангиом

polsak

Туберозен хемангиом

hemagon

КЕЛОИД

Келоида е доброкачествено образувание на кожата, развиващо се в резултат на свръхпроизводство на съединителна тъкан. Образуват се най-често след нараняване на кожата или върху оперативни белези. Започва със сърбеж, зачервяване, уплътняване и надигане над кожата. Обикновено се разполага по кожата на тялото. Причините провокиращи образвуването на келоиди не са много ясни, но някои от тях са: хормонални проблеми, вторично зарастване и тежки изгаряния, фамилна предразположеност, корекция на белези.

Лечението е трудно:

  • Кортикостероиди локално и инжекционно
  • Лъчетерапия
  • Хирургично отстраняване

РЕТЕНЦИОННИ КИСТИ

Образуват се при запушване на изходните канали на мастните, потни и мукозни жлези. Най-често мастните ретенционни кисти се разполагат в себорейните зони – лице, гърди и гръб.

 

Представят се като полусверични меки възелчета с цвета на кожата, които бавно нарастват. Понякога нагнояват и се отварят на повъхността на кожата. Изпълнени са с мазнини и рогови клетки, а кухината е тапицирана от епителна капсула.

Лечение: отваряне и почистване на съдържимото и отстраняване на капсулата. Постепенно кухината се затваря и изпълва със съединителна тъкан. Белези и шевове няма.

Мастни ретенционни кисти - 1

mastni 1

Мастни ретенционни кисти - 2

mastni 1

Цени

Отстраняване на невуси(бенки) с електрокуагулация - 80.00лв. брой

Премахване на единични разширени капиляри по лицето с електрокуагулация - 25.00лв.

Отстраняване на множество разширени капиляри по лицето с електрокуагулация - 60.00лв.

Премахване на единични пунктиформени хемангиоми - 30.00лв.

Премахване на множество пунктиформени хемангиоми – 80.00лв.

Лечение на телеангиектазии (мрежа от много финни кръвоносни съдове, розацея и хемангиоми с IPL(интензивна пулсираща светлина)

Един импулс от 5см2 - 2.00лв.

Орентировъчни цени бузи - 40.00лв.

нос - 20.00лв.

брада - 30 .00лв.

Лечение на кокоши тръни с електрокуагулация - 40.00лв. брой

Отстраняване на сенилни/възрастови/ и себорейни брадавици с електрокуакулация

Еденични брадавици - 20.00лв.

Множествени - 60.00лв.

За нас

Дерматологичен център „Стива Макс”

Дерматологичен  център "Стива Макс" е създаден през 1995 и се оглавява от д-р Стефка  Василева, завършила  медицина и придобила специалността си по кожни и венерични болести в гр. Плевен.Работила е към катедрата по "Кожни болести" на медицинския университет в гр. Плевен и онкодерматологичното отделение в Онкоболницата на същият университет.С дългогодишен опит,професионална компетентност и непрекъснато обогатяване с многобройни курсове и специализации,сертифицирани в дерматологичната и естетичната медицина.

Производствен център