Приложение на ботолиновия токсин в естетичната медицина

Ботолиновия тоскин е открит през 1822 година и се синтезира от анаеробния бактерии Клостридиум ботолиникум. За медицински нужди се прилага от 1968 година, като се използва основно тип А. През 2002 година е одобрен за приложение с естетични цели - намаляване и изглаждане на бръчки.

Ботокса е невротоксин, блокиращ обратимо предаването на нервния импулс в невромускулния синапс, което води до временно преустановяване активността на мускулите.

Динамичните бръчки по челото, между веждите и пачия крак са резултат на емоционална гримаса. Многократните контракции на лицевата мускулатоура още след двадесет годишна възраст набелязват бръчките, които във времето ще се фиксират и задълбочат.

Показания за приложение в дерматологията и естетичната медицина.

  • При динамични бръчки по лицето-гневни бръчки между веждите, челото, около очите/пачи крак/, радиални бръчки около устните, гневна брадичка, изразени дъвкателни мускули и бръчки по шията.
  • при хиперхидроза (повишено изпотяване по дланите и мишниците)

Ботокса денервира мускулите, те се отпускат и не се съкращават.
Кожата се изглажда, бръчките изчезват, лицето придобива младежки израз.

Как протича процедурата и препоръки след нея

Как протича процедурата?

Лекаря определя зоните, точките, единиците Ботокс и го инжектира с много тънка игла. Анестезия не е необходима, защото процедурата е слабо болезнена. Козметичната денервация с ботокс е проста, безопасна процедура с впечетляващи естетически резултати.

Препоръки след процедурата:

  • Да се гримасничи2-3 часа след процедурата за равномерно разпределение на разтвора в мускулите.
  • Да не се ляга 4 часаслед процедурата.
  • Да не се натискат,масажират точките на инжектиране.
  • Да не се ходи на сауна и парна баня след процедурата.

Ефект - позитивен и противопоказания

Кога започва да се вижда ефекта от Ботокса?

 

Ефекта се появява след 4 дни с ограничение на гримасата в междувеждието/гневи бръчки/,постепенно обхваща челото, а след 10 дни и пачия крак. Максимален ефект настъпва след 2 седмици. Продължителността на действието му е около 6 до 8 месеца при първа апликация. При повторно инжектиране ефекта може да се удължи до 12 месеца.

Колко пъти може да се поставя Ботокс?

Няма определен брой процедури.

Позитивни ефекти:

Във възрастта между 25 и 35 години прилагането Ботокс няколко поредни години премахва емоционалните гримаси водещи до изразени и задълбочаващи се бръчки.

Изглаждане на бръчките, премахване на уморения и сърдит изглед.

Премахване на мигринозните пристъпи.

Противопоказания:

  • бременност и кърмене
  • възпаление в мястото на инжектиране.
  • кожни инфекции
  • неврологични заболявания

Лечение на хиперхидрозата (повишено изпотяване)

Лечение на хиперхидрозата (повишено изпотяване) с Botox.

Усиленото локално потене под мишниците, дланите и ходилата се дължи на емоционално напрежение, смущение във вегетативната нервна система, психо лабилност, хормонален дисбаланс и др. Изпотяването под мишниците и ходилата често е придружено от неприятна миризма. Лечението с общоуспокоителни средства, локални адстригентни разтвори и подсушаващи дезодоранти са с незадоволителен ефект.

Няколко дни преди процедурата не бива да се използват продукти против изпотяване. Зоните трябва да бъдат чисти и обезкосмени. Непосредствено преди инжектирането се прави йоден тест, който очертава зоните на най-голямо потоотделяне.

Инжектира се бутолинов токсин тип А, който блокира предаването на нервния импулс в невромускулния синапс. Временното и обратимо прекъсване на инервацията на потните жлези води до спиране на изпотяването в третираните зони.

При силно изразени дъвкателни мускули, които придават квадратност и масивност на долната челюст, инжектирането на ботокс омекотява контура и дава овал на лицето.

За нас

Дерматологичен център „Стива Макс”

Дерматологичен  център "Стива Макс" е създаден през 1995 и се оглавява от д-р Стефка  Василева, завършила  медицина и придобила специалността си по кожни и венерични болести в гр. Плевен.Работила е към катедрата по "Кожни болести" на медицинския университет в гр. Плевен и онкодерматологичното отделение в Онкоболницата на същият университет.С дългогодишен опит,професионална компетентност и непрекъснато обогатяване с многобройни курсове и специализации,сертифицирани в дерматологичната и естетичната медицина.

Производствен център