Най-честите кожни проблеми през лятото? - интервю с Д-р Василева

Лятото  е любим сезон за повечето, но слънцето  понякога носи потенциални опасности за нашето здраве. Какви са най-честите кожни проблеми през лятото, като например обриви по кожата от слънцето?

-    Най-често е слънчавото изгаряне на кожата.След скрит период, от около 2 часа след прекратяване на облъчването, кожата се зачервява,опъва,гори и е чувсвителна на допир.Могат да се появат  мехурчета и общо неразположение – отпадналост,главоболие и лек фибрилитет.

   Какви препоръки и съвети давате?

-    Да подготвим кожата с няколко солариума 2-3 седмици преди морето.Може да се подготвим и с няколко кратки слънчеви бани за по 20 -30 мин.На плажа задължителни са шапки с периферии,тъмни очила и лосиони с висок защитен фактор.

   Има хора, които страдат от слънчеви алергии, как да се предпазват? Какви са най-честите прояви?

-    Слънчевата алергия се представя със сърбящ обрив по откритите части на кожата,който след спиране на облъчването бързо отзвучава.Лечението са антиалегични таблетки и локално кортикостероидни кремове.Максимално покриване на кожата и фотозащита.

  С напредване на възрастта, опасността от кожни усложнения, меланоми и др. се увеличава. Какво бихте препоръчали?

-    Меланома има много лица.Риск крият кожите с много пигментни образувания.Ако се забележи промяна в цвета и големината,незабавно да се потърси специализирана  медицинска консултация.

    През лятото зачестяват ухапванията от различни инсекти – пчели, оси, комари, кърлежи. Повечето са опасни за здравето, даже влияят детерминиращо на имунната ни система. Какво бихте посъветвали хората при подобни случаи?

-    Насекомите се привличат от аромати.Излизайки сред природата да не са ползват дезодоранти,парфюми,ароматизирани кремове и боди балсами.Храната и соковете също ухаят.Ухапвания по лицето,главата,езика са много опасни за развитието на алергичен шок.Той е драматично и много спешно състояние и изисква лекарска намеса.Чувствителните хора е добре да носят със себеси антиалергичен пакет.Кърлежите са здраво прикрипени към кожата и е най-добре да се отстранят от медицинско лице.В ендемични райони пренасят Лаймска болест.Използването на репиленти значително намалява ухапванията.

Статистиката сочи, че жените два пъти по-често са засегнати от фотодерматоза, отколкото мъжете и това преминава ли в алергични състояния и други усложнения? На какво се дължат ?

-    Фотодерматозите са голяма и разнообразна група заболявания.Те се развиват при фоточувствителни кожи,при които тази чувствителност се засилва от вътрешни и външни фактори наречени фотосенсибилизатори.Най интересни фотодерматозите предизвикани от ливадни треви,цветя /ливаден дерматит/.При разходка,бране на цветя,билки и зеланчуци /домати/ по кожата остават химични вещества,които под влияние на слънчевите лъчи предизвикват сърбящ обрив или мехури.Предпазването са дълги панталони и ризи с дълъг ръкав.Лечението е противоалергични таблетки и мехлеми.
Но пък хроничният дерматит засяга основно мъжете в по-напреднала възраст, които не рядко преминават в алергии. Как се овладяват?

    С възраста кожата хронологично остарява.Става суха,набръчкана,изпъстрена с много пигментни образувания.Често има и сърбеж без обрив.Грижите са много-измиване с меки измивни гелове без сапуни и парабени.Хидратация и подхранване с боди балсами.Памучни и свободни дрехи и при нужда противасърбжни таблетки и кремове.

    Установено е,че слънчеви алергии и дерматити могат да се активизират след употреба на дезодоранти, ароматизатори, дезинфектанти и химикали в басейните, дори в слънцезащитните продукти. Какво съветвате хората?

-     Слънчевата алергия се проявява всяки пролет.Пациентите се научават,как да пазят кожата си.При огромния арсенал химични вещества които ни заобикалят,в някой случаи е много трудно да определим от каква се е раздразнила кожата. 

    Най-уязвими през лятото са децата, когато са изложени на слънце и лесно изгаря тяхната по-нежна кожа. Какви препоръки давате на родителите за предпазване както от изгаряне, така и срещу последвалите евентуални усложнения?

     До две годишна възраст терморегулацията е незряла и децата много трудно понасят високите температури.Кожата и нежна и реактивна и бързо изгаря.Излагането на слънце да е кратко и внимателно и кожата да е защитена фотопротективни кремове.Главата да е защитена с шапка и престоя да е повече на сянка.

    Какви са най-често срещаните страдания по кожата за по-възрастните хора? От какво страдат най-често те? Какви съвети давате?

Чести са сенилните брадавици,сърбежа и множеството пигментни образувания/сенилни и солани кератози/.Дозирано излагане на слънце,фотопротекция,лосиони след слънце.Щадящи измивни средства,хидратация и подхранване и при нужда консултация с дерматолог.  

За нас

Дерматологичен център „Стива Макс”

Дерматологичен  център "Стива Макс" е създаден през 1995 и се оглавява от д-р Стефка  Василева, завършила  медицина и придобила специалността си по кожни и венерични болести в гр. Плевен.Работила е към катедрата по "Кожни болести" на медицинския университет в гр. Плевен и онкодерматологичното отделение в Онкоболницата на същият университет.С дългогодишен опит,професионална компетентност и непрекъснато обогатяване с многобройни курсове и специализации,сертифицирани в дерматологичната и естетичната медицина.

Производствен център