Фоликуларна хиперкератоза/ гъша кожа /– заболяване или козметичен дефект

 

Фоликуларната хиперкератоза е заболяване създаващо козметични проблеми. Проявява се с неравна и боцкаща кожа/гъша кожа/ по външната част на бедрата и мишниците,седалището и  бузите.Засегнатите зони са с червеникав до виолетово-синкав цвят,изпъстрени с коносовидни твърди папулки,върховете,на които леко тъмнеят.Рядко може да има и гнойни връхчета.Кожата е чувствителна и лесно се раздразнява.

Заболяването се предава по наследство и представлява повишено вроговяване на пората, с която се отваря космено-маслинния фоликул на повърхноста на кожата. Натрупаните рогови клетки,запушват отвора на фоликула,спират отделянето на себум,задържат подменящите се косъмчета ,в космено масления фоликул. При леките форми на фоликларна хиперкератоза засегнатите кожни зони са сухи и грапави. При тежките форми кожата е неестетична-груба,боцкаща,зачервена.Във времето има цикли на подобряване и влошаване на болеста,но тя не прогресира и не  засяга нови кожни участъци.

Пациетни нямат особени оплаквания и най-много ги смущава лошия вид на кожата,който ги води при лекаря.

При адекватно лечение с кератолитични  и хидратиращи средства,кожата става гладка и мека.В началото локалната терапия е ежеднева.След дестина дена се минава на подържаща терапия един, два пъти седмично. При спиране на лечението гъшата кожа, се възстановява.

Фоликуларната хиперкератоза е заболяване,създаващо и козметични проблеми.

За нас

Дерматологичен център „Стива Макс”

Дерматологичен  център "Стива Макс" е създаден през 1995 и се оглавява от д-р Стефка  Василева, завършила  медицина и придобила специалността си по кожни и венерични болести в гр. Плевен.Работила е към катедрата по "Кожни болести" на медицинския университет в гр. Плевен и онкодерматологичното отделение в Онкоболницата на същият университет.С дългогодишен опит,професионална компетентност и непрекъснато обогатяване с многобройни курсове и специализации,сертифицирани в дерматологичната и естетичната медицина.

Производствен център