Фоликуларна хиперкератоза/ гъша кожа /– заболяване или козметичен дефект

 

Фоликуларната хиперкератоза е заболяване създаващо козметични проблеми. Проявява се с неравна и боцкаща кожа/гъша кожа/ по външната част на бедрата и мишниците,седалището и  бузите.Засегнатите зони са с червеникав до виолетово-синкав цвят,изпъстрени с коносовидни твърди папулки,върховете,на които леко тъмнеят.Рядко може да има и гнойни връхчета.Кожата е чувствителна и лесно се раздразнява.

Заболяването се предава по наследство и представлява повишено вроговяване на пората, с която се отваря космено-маслинния фоликул на повърхноста на кожата. Натрупаните рогови клетки,запушват отвора на фоликула,спират отделянето на себум,задържат подменящите се косъмчета ,в космено масления фоликул. При леките форми на фоликларна хиперкератоза засегнатите кожни зони са сухи и грапави. При тежките форми кожата е неестетична-груба,боцкаща,зачервена.Във времето има цикли на подобряване и влошаване на болеста,но тя не прогресира и не  засяга нови кожни участъци.

Пациетни нямат особени оплаквания и най-много ги смущава лошия вид на кожата,който ги води при лекаря.

При адекватно лечение с кератолитични  и хидратиращи средства,кожата става гладка и мека.В началото локалната терапия е ежеднева.След дестина дена се минава на подържаща терапия един, два пъти седмично. При спиране на лечението гъшата кожа, се възстановява.

Фоликуларната хиперкератоза е заболяване,създаващо и козметични проблеми.

Сухата кожа

          Сухата кожа създава проблеми и се нуждае от много грижи 
        Сухата кожа е генетично детерминирана.Тя е красива и безпроблемна до 20-25 годишна  възраст.След това тя е чувствителна и дразнима,рано се появяват и първите бръчки. 
        Състоянието и се влияе от околната среда,времето,здравословното състояние на организма,начина на живот,храненето,хигиенните и козметични средства. 
                     Много неблагоприятно влияят на сухата кожа: 

  •         резки промени в температурата
  •          студ,слънце
  •          работа на открито
  •          запрашени и задимени помещения
  •          климатици,парно,вятър,солената морска вода... 
  •          бактериални и вирусни инфекции
  •          прием на медикаменти

         Диети за отслабване,пиене на малко вода,много кафе,алкохол,газирани напитки и цигари допълнително я дехидратират. 
         Използването на неподходящи хигиенни и козметични средства в домашни условия и неадекватни програми в козметичните салони. 

               Сухата кожа изисква много внимание и грижи 


    Първото и най- просто правило е - пиете  много вода. 

    Второ -        кожата трябва да е  чиста,тонизирана и хидратирана. Използвайте меки измивни средства без детергени,аромати и парабени.Основни почистващи средства за лицето,шията и деколтето са тоалетните млека на който е указано,че са за суха кожа.Тонизирайте кожата с лосион за суха кожа на същата фирма и веднага след това нанесете овлажняващ продукт.Избягвайте ексфолиянтите/механични  или химични/.Ако ползвате скраб то той трябва да е много фин и го прилагайте   един път месечно. 

    Трето- не се застоявайте под душа или във ваната.Не търкайте с нищо грубо кожата.Не се къпете с гореща вода. 

         Подсушете нежно кожата с памучна кърпа и веднага нанесете овлажняващ крем и  лосион за тяло.Не забравяте ръцете. Използвайте натурални козметични продукти,без аромати и парабени,съдържащи хиалуронова киселина,лимонена киселина,глицерин, урея и др.Започнете с крема за околоочния контур,продължете с крема за лицето,шията и деколтето. Може ежедневно да използвате маска с хидратиращ и ревиталезиращ ефект. 
         Обръщайте внимание на срока на годност,съдържанието и указанието за приложение  на козметичните продукти,които ще купувате. 
         Използвайте фотозащитни кремове и млека за тяло обозначени за сухи кожи с максимален фактор..Излагйте се много умерено на слънце,отмивайте солената вода. 
         Избягвайте тежките гримове,които нарушават физиологията на кожата.Използвайте фондьотен с хидратиращи свойства. 
         Носете памучни и свободни дрехи.При пране - повтаряйте програмата изплакване,за да не остава прах за пране по дрехите. 
         В козметичните салони избирайте програми за тонизиране,хидратиране и подхранване на кожата,безиглена мезотерапия,кислородотерапия и масажи с натурални масла. 
         Като имаме предвид,че кожата е бариерен защитен орган и от това, което нанасяме върху нея много малко прониква и се усвоява,след 30 годишна възраст най-подходящите  процедури при суха кожа са мезотерапията и плазмолифтинга/мезотерапия със собствената кръвна плазма/.Те профилактират стареенето и похранват кожата.Добре е да се правят по два курса годишно в преходните сезони. 
         При фотоиндуцирано стареене по лицето и деколтето са препоръчителни  серия от фотоподмладяващи процедури. 
          С задълбочаване на мимическите бръчки и появата на умора във визията на лицето в програмата за забавяне на стареенето и  подмладяване, се включват и филърите,ботокса и мезоконците. 
            д-р  Василева 

Най-честите кожни проблеми през лятото? - интервю с Д-р Василева

Лятото  е любим сезон за повечето, но слънцето  понякога носи потенциални опасности за нашето здраве. Какви са най-честите кожни проблеми през лятото, като например обриви по кожата от слънцето?

-    Най-често е слънчавото изгаряне на кожата.След скрит период, от около 2 часа след прекратяване на облъчването, кожата се зачервява,опъва,гори и е чувсвителна на допир.Могат да се появат  мехурчета и общо неразположение – отпадналост,главоболие и лек фибрилитет.

   Какви препоръки и съвети давате?

-    Да подготвим кожата с няколко солариума 2-3 седмици преди морето.Може да се подготвим и с няколко кратки слънчеви бани за по 20 -30 мин.На плажа задължителни са шапки с периферии,тъмни очила и лосиони с висок защитен фактор.

   Има хора, които страдат от слънчеви алергии, как да се предпазват? Какви са най-честите прояви?

-    Слънчевата алергия се представя със сърбящ обрив по откритите части на кожата,който след спиране на облъчването бързо отзвучава.Лечението са антиалегични таблетки и локално кортикостероидни кремове.Максимално покриване на кожата и фотозащита.

  С напредване на възрастта, опасността от кожни усложнения, меланоми и др. се увеличава. Какво бихте препоръчали?

-    Меланома има много лица.Риск крият кожите с много пигментни образувания.Ако се забележи промяна в цвета и големината,незабавно да се потърси специализирана  медицинска консултация.

    През лятото зачестяват ухапванията от различни инсекти – пчели, оси, комари, кърлежи. Повечето са опасни за здравето, даже влияят детерминиращо на имунната ни система. Какво бихте посъветвали хората при подобни случаи?

-    Насекомите се привличат от аромати.Излизайки сред природата да не са ползват дезодоранти,парфюми,ароматизирани кремове и боди балсами.Храната и соковете също ухаят.Ухапвания по лицето,главата,езика са много опасни за развитието на алергичен шок.Той е драматично и много спешно състояние и изисква лекарска намеса.Чувствителните хора е добре да носят със себеси антиалергичен пакет.Кърлежите са здраво прикрипени към кожата и е най-добре да се отстранят от медицинско лице.В ендемични райони пренасят Лаймска болест.Използването на репиленти значително намалява ухапванията.

Статистиката сочи, че жените два пъти по-често са засегнати от фотодерматоза, отколкото мъжете и това преминава ли в алергични състояния и други усложнения? На какво се дължат ?

-    Фотодерматозите са голяма и разнообразна група заболявания.Те се развиват при фоточувствителни кожи,при които тази чувствителност се засилва от вътрешни и външни фактори наречени фотосенсибилизатори.Най интересни фотодерматозите предизвикани от ливадни треви,цветя /ливаден дерматит/.При разходка,бране на цветя,билки и зеланчуци /домати/ по кожата остават химични вещества,които под влияние на слънчевите лъчи предизвикват сърбящ обрив или мехури.Предпазването са дълги панталони и ризи с дълъг ръкав.Лечението е противоалергични таблетки и мехлеми.
Но пък хроничният дерматит засяга основно мъжете в по-напреднала възраст, които не рядко преминават в алергии. Как се овладяват?

    С възраста кожата хронологично остарява.Става суха,набръчкана,изпъстрена с много пигментни образувания.Често има и сърбеж без обрив.Грижите са много-измиване с меки измивни гелове без сапуни и парабени.Хидратация и подхранване с боди балсами.Памучни и свободни дрехи и при нужда противасърбжни таблетки и кремове.

    Установено е,че слънчеви алергии и дерматити могат да се активизират след употреба на дезодоранти, ароматизатори, дезинфектанти и химикали в басейните, дори в слънцезащитните продукти. Какво съветвате хората?

-     Слънчевата алергия се проявява всяки пролет.Пациентите се научават,как да пазят кожата си.При огромния арсенал химични вещества които ни заобикалят,в някой случаи е много трудно да определим от каква се е раздразнила кожата. 

    Най-уязвими през лятото са децата, когато са изложени на слънце и лесно изгаря тяхната по-нежна кожа. Какви препоръки давате на родителите за предпазване както от изгаряне, така и срещу последвалите евентуални усложнения?

     До две годишна възраст терморегулацията е незряла и децата много трудно понасят високите температури.Кожата и нежна и реактивна и бързо изгаря.Излагането на слънце да е кратко и внимателно и кожата да е защитена фотопротективни кремове.Главата да е защитена с шапка и престоя да е повече на сянка.

    Какви са най-често срещаните страдания по кожата за по-възрастните хора? От какво страдат най-често те? Какви съвети давате?

Чести са сенилните брадавици,сърбежа и множеството пигментни образувания/сенилни и солани кератози/.Дозирано излагане на слънце,фотопротекция,лосиони след слънце.Щадящи измивни средства,хидратация и подхранване и при нужда консултация с дерматолог.  

За нас

Дерматологичен център „Стива Макс”

Дерматологичен  център "Стива Макс" е създаден през 1995 и се оглавява от д-р Стефка  Василева, завършила  медицина и придобила специалността си по кожни и венерични болести в гр. Плевен.Работила е към катедрата по "Кожни болести" на медицинския университет в гр. Плевен и онкодерматологичното отделение в Онкоболницата на същият университет.С дългогодишен опит,професионална компетентност и непрекъснато обогатяване с многобройни курсове и специализации,сертифицирани в дерматологичната и естетичната медицина.

Производствен център